De notaris en haar team informeren, adviseren en begeleiden je bij alle sleutelmomenten van je leven.
Opvolger van:
Jan JANSEN1978-2010
Jean JANSEN1943-1978
Joseph BUSSCHOTS1930-1942
Theophile DE BIE1892-1930
Carolus Ludovicus DE BIE1865-1892
Charles Medard DE SCHUTTER1864-1865
Steeds meer Vlamingen kiezen ervoor om een schenking van roerende goederen zoals geld te laten registreren. In de eerste jaarhelft registreerden de notarissen 6.108 roerende schenkingen, een toename met 25,3% in vergelijking met de eerste zes maanden van 2024. De groei is minstens deels een gevolg van een nieuwe regeling die sinds begin dit jaar geldt.
Nieuwe regeling sinds 1 januari 2025
Een schenking van vastgoed, zoals een huis of een bouwgrond, moet altijd met een notariële akte gebeuren. Er is dan schenkbelasting verschuldigd. Bij roerende goederen (bijvoorbeeld geld of beleggingen) kan je kiezen voor een handgift of een bankgift. Dat kan onbelast gebeuren. Maar dan riskeert diegene die de schenking ontvangt, erfbelasting te moeten betalen als de schenker binnen de een bepaalde termijn overlijdt. Deze erfbelasting valt vaak duurder uit.
Notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be: “Vroeger moest de schenker drie jaar in leven blijven, maar sinds begin dit jaar werd dit op initiatief van de Vlaamse Regering opgetrokken naar vijf jaar. Een roerende schenking registreren, is hierdoor extra interessant geworden.”
Registratie biedt naast fiscale ook andere voordelen
De registratie via een notaris is niet alleen om fiscale redenen een aanrader.
Notaris Bart van Opstal: “Je kan er meteen ook bepaalde voorwaarden aan koppelen waaraan hij of zij die de schenking ontvangt zich moet aan houden. De schenking kan achteraf ook niet meer betwist worden door andere personen.”
Uiteraard krijgt diegene die een schenking overweegt ook onpartijdig advies van zijn notaris. Zo kan een weloverwogen beslissing worden genomen.
Notaris Bart van Opstal: “Soms moeten we mensen zelfs wat afremmen. Te snel schenken zonder financiële buffer, is geen goed idee. Je moet er steeds voor zorgen dat je genoeg middelen overhoudt om later eventuele medische en verzorgingskosten te kunnen betalen.”
Ontdek onze podcast ‘Zeg es notaris’ over schenkingen.
Nieuw samengestelde gezinnen zijn vandaag de dag de realiteit voor veel mensen. Maar hoe regel je het erfrecht voor de kinderen van je partner? Kun je hen laten erven alsof het je eigen kinderen zijn? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Ontdek hier de belangrijkste aandachtspunten en opties.
Een testament is een krachtig instrument om je nalatenschap volgens je eigen wensen te regelen. Je kan daarin ook je pluskind(eren) bevoordelen.
Wat met je eigen kinderen?
Heb je zelf kinderen, dan moet je rekening houden met de wettelijke reserve. Dit is de helft van je vermogen dat sowieso voorbehouden is voor je eigen kinderen. De andere helft kan je vrij besteden, bijvoorbeeld aan het kind van je partner.
Voorbeeld:
Heb je één kind, dan krijgt dat kind minstens de helft van je nalatenschap. De andere helft kan je nalaten aan je pluskind. Zo krijgen ze elk evenveel. Bij meerdere (plus)kinderen verandert de verdeling.
Belangrijke voordelen
Let op: een pluskind erft niet automatisch van je. Je moet expliciet in je testament opnemen wat je wil nalaten.
Na een overlijden komt er veel op je af. Toch is het belangrijk om snel werk te maken van de aangifte van nalatenschap. In het Vlaams Gewest moeten erfgenamen in principe binnen vier maanden na het overlijden een aangifte van nalatenschap indienen. Dat lijkt misschien ruim, maar in de praktijk blijkt die termijn vaak bijzonder krap. Want hoe krijg je in enkele maanden tijd een volledig overzicht van bankrekeningen, levensverzekeringen, onroerend goed(eren), schenkingen of een eventueel huwelijkscontract? Neem tijdig contact op met een notariskantoor. Zo krijg je professioneel advies en hulp bij het verzamelen van de nodige gegevens.
Wanneer iemand overlijdt, moeten de erfgenamen in het Vlaams Gewest binnen een termijn van vier maanden na het overlijden een aangifte van nalatenschap indienen. Deze termijn kan worden verlengd wanneer de overledene in het buitenland overleed. Hoewel vier maanden op het eerste gezicht ruim lijkt, is deze periode vaak nodig om als erfgenaam een volledig beeld te krijgen van de nalatenschap.
Denk aan vragen zoals:
Deze zaken zijn van belang om correct te kunnen aangeven welke activa en passiva deel uitmaken van de nalatenschap. Ze bepalen mee hoeveel erfbelasting uiteindelijk verschuldigd is.
De Verzekering Gewaarborgd Wonen is een gratis verzekering die je kan afsluiten na het aangaan van een hypothecair krediet bij een (commerciële) kredietinstelling voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning. Hiermee kan je gedurende 10 jaar verzekerd worden tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of onvrijwillige stopzetting van een zelfstandige activiteit. Deze verzekering helpt je dan tijdelijk bij de verdere afbetaling van de lening.
Hoe deze verzekering aanvragen? Je vraagt deze verzekering ten laatste één jaar na de eerste kapitaalsopname van de lening digitaal aan via het formulierenloket: www.vlaamswoningfonds.be/verzekering-gewaarborgd-wonen
Hieronder kan je een handige folder downloaden: Folder verzekering gewaarborgd wonen
Vul jouw e-mailadres in om je in te schrijven op de nieuwsbrief van notaris.be.
Gelieve een geldig e-mail adres op te geven.
Klik hier om de eerdere nieuwsbrieven te bekijken.DANK U
U bent nu ingeschreven op onze maandelijkse nieuwsbrief.